Hvad er reglerne for bordtennis? Hvordan fungerer pointsystemet? Og hvilke regler gælder, når der skal serves? Nedenfor finder du svaret i vores liste over vigtige regler, som du har brug for at kende i bordtennis.

Indholdsfortegnelse

Vigtige regler i bordtennis

 1. Pointsystem
 2. Sådan findes vinderen af kampen
 3. Vind eller tab et point
 4. Server i bordtennis
 5. Kast bolden op i luften
 6. Netserver
 7. Skiftes til at serve
 8. Regler for bordtennisudstyr
 9. Serveregler i doublekampe
 10. Slagrækkefølge i doublekampe

1. Pointsystem

Hvert sæt spilles til 11 point og skal vinde med to point. Det betyder, at et sæt kan gå ud i flere bolde, men kun indtil en spiller opnår en fordel på 2 point. Dette afspejler en regelændring foretaget i 2000 efter OL i Sydney, hvor man reducerede pointscoren pr. sæt fra 21 ned til 11. Dette blev iværksat for at øge spændingen i kampen, og for at give tilskuere mulighed for at nå at se flere kampe i løbet af en turnering.

2. Sådan findes vinderen af bordtenniskampen

I individuelle elitekampe vindes kampen af den spiller, der vinder flest ud af 7 sæt. I de fleste holdkampe og individuelle turneringskampe på lavere niveau, vindes kampen af den spiller, der vinder flest ud af 5 sæt. I enkelte tilfælde kan bordtennisturneringens arrangør vælge, at der spilles bedst af 3 sæt.

3. Vind eller tab et point

Der gives point for hver duel – uanset hvem der serverer. Et point tabes, hvis:

 • Serven går ikke over nettet eller rammer ikke bordet
 • Serveren returneres ikke
 • Et skud går i nettet
 • Et skud rammer ikke modstanderens side af bordet
 • Bolden rammes af samme spiller to gange i træk

Bolden kan også slås rundt om nettet, så længe det stadig rører modstanderens side af bordet, men dette er meget dygtig. Dette er meget svært, men forekommer dog relativt ofte i elitekampe.

4. Server i bordtennis

Når der serves, skal bolden først rammes af serverens bat, dernæst hoppe på serverens side af bordet og derefter over nettet, inden den hopper igen på modstanderens side af bordet. Hvis serveren har kastet bolden i luften, men ikke rammer bolden med battet (fx griber bolden igen eller lader bolden falde til jorden), dømmes der point til modstanderen.

5. Kast bolden i luften

Serveren skal med en åben håndflade kaste bordtennisbolden mindst 16 cm op i luften før
den rammes af battet. Den åbne håndflade forhindrer at serveren i at skabe kunstigt spin (skru) og ved at kaste bolden op luften i denne højde forhindres serveren i at serve lige ud af hånden og “fange” modstanderen uden af denne er parat.
Efter at have kastet bold i luften skal serveren sænke den frie hånd og må ikke skjule boldens bane for modstanderen.

6. Netserver

En netserv opstår på en serv, der rammer nettet, men alligevel går over til modstanderens side. I disse tilfælde dømmes der omserv. Dette kan kun ske under en serv, ikke under det faktiske spil.

7. Skiftes til at serve

Spillerne skiftes til at service for hvert andet point (tidligere hvert 5. point). Dette blev ændret ved samme lejlighed, hvor sætlængden gik fra 21 ned til 11 point. Denne regel blev indført for at afspejle den nye korthed i bordtenniskampene.

8. Regler for bordtennis udstyr

Det Internationale Bordtennisforbund (ITTF) har regler, som alle borde og padler skal overholde
inklusive:

 • Bordet skal være rektangulært, 2,74 m langt og 1,525 m bredt
 • Bordet skal være helt flad og vandret i en højde på 76 cm
 • Bordet kan laves af ethvert materiale, så længe bordtennisbolden hopper 23 cm efter at have været faldet fra 30 cm
 • Nettet skal være 15,25 cm over bordet
 • Bordtennisbattet skal have naturligt træ i mindst 85 % af deres tykkelse.

9. Serveregler i doublekampe

I modsætning til i singlekampe skal serveren slå bolden i feltet diagonalt fra det sted, hvor han serverer.
Fra serverens højre side til modtagerens højre side. Denne regel blev implementeret således, at doubleholdet, der modtager bolden, ikke skal være i tvivl om, hvem der skal slå bolden.

10. Slagrækkefølge i double

I modsætning til tennis er der ingen netspiller eller baglinjespiller. I stedet skal de 4 spillere i spillet ramme bolden efter tur (A1 > B1 > A2 > B2 > A1 > B1 …etc.). Dette gør doubler meget udfordrende at spille og kræver gode samarbejdsevner mellem dig og din doublemakker.
Holdkammeraterne skal også skiftes til at serve efter hver to point, hvilket betyder at der skal 8 point til for at gennemgå en servecyklus.

Internationale bordtennisregler

En komplet fortegnelse over de internationale bordtennislove (reguleret af International Table Tennis Federation) kan ses på ITTF’s hjemmeside:
Link: Internationale bordtennislove fra ITTF

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her